28. november 2008

Ajaks mullikesi.

Mul tuli uitmõte . Peaks ka kunagi vahuveini proovima . Siin palju olekseid: oleks ilus kevad ja ilus suvi ja ilus saak. Aga kui on norm suvi ja saab marjadesse 16-18 brix. Ja kohe pressida , teha valge vein . Peale käärimist juba pudelisse ja 2% suhkrut ja Champagne pärmi . Kroonkork peale ja mõne kuu pärast on pudelis palju mulle nii 4atm rõhu all. Siis tuleb veel vähake solgutada ja vein sademelt ära saada. Nii uute viinamarjade korjamise ajal peaks olema põhjust esimene punn lendu lasta. Kerge vahuvein peaks ka 8-9% normaalne olema.
Muidugi on vaja eri korkijat ja vahuveini korke ja ühtlase madala temperatuuriga hoiuruumi jne. Aga siiski peaks proovima.

2 kommentaari:

Jaan ütles ...

Viimasel õppepäeval Räpinas saime maitsta Raimu Aasa vahuveini. Mul on seda veel üks pudel alles.

Uku Kuut ütles ...

Mulliveini settelt ära saamine käib ju külmutamisega: lased talle tekkida pudeli kaela jäätunud sette ja siis avad ning lased selle jäätüki välja ja ongi puhas. Gaas jääb niiviisi sisse.

Itaallased kasutavad ka meetodid, et lisatakse juba valmis veinile veel natuke värsket magusat viinamarjamahla, mis annab ka ilma setteta ja pärmita väikse vussu sisse;) Igatahes edu. Töömahukas ta ju on.