31. detsember 2007

2007 - parim viinamarjasuvi

Viinamarjadele oli suvi 2007 Räpinas üks parim senistest. Ei kimbutanud öökülmad, õitsemise ja marjade valmimise ajal jätkus sooja. Viinapuude lehestik kadus alles novembri alguse külmadega. Jahukaste ilmus septembri teisel poolel vaid kõige vastuvõtlikumate sortide lehtedele. Herilasi polnud, täisküpsetel marjadel maiustas üksikuid mesilasi. Linnud avastasid viinapuud alles siis kui kõige hilisemad veinimarjad väätidel suhkru kogunemist ootasid. Pikk sügis soodustas võrsete valmimist. See annab saagilootust järgmisekski aastaks. Vaevalt, et nii ilusat suve saabuval aastal oodata on.

Head Uut Aastat!

14. detsember 2007

Talve ootus.

Nüüd on siis esimene lumi sulanud ja maapind saab enne päris talve ning lume tulekut veidi külmuda. Siin Otepää kandis on täna juba terve päev kerge miinus olnud. Minu tähelepanekut mööda on külmunud maapinnale tulnud lumi parim garantii viinamarja talvitumisele. Lisan ka mõne tänase pildi talveootel Rondodest.

Jaak

9. detsember 2007

oma blogi

Tekitasin ka oma viinamarjakasvatuse veebipäeviku , viinamarja blogisse tahaks nagu konkreetsemat juttu ja teateid panna. Sinna panen kogu pikema loo ajapikku kirja (jaaguviinamegi.blogspot.com).
Jaak

Kust saab vajalikku


Kes aga mõtleb veini tegemisest ja murrab pead , kust saada vajalikku : pärmi, korke ja mida iganes?

Ma olen päris palju ringi vaadanud ja Euroopas teist nii head netipoodi, kui browland.com , ma pole leidnud. USA-s on neid palju aga sealt saatmine on kidlasti kallim, kui Belgiast. Neid poode võib ju ka Saksas olla aga ma pole sattunud sellisele mis ka inglise keeles laseks toimetada. Browlandis on pea kõik veinile ja õllele. Peale selle on seal kirev valik joguti, juustu ja paljude muude produktide valmistamise abinõudest ja vajalikest kemikaalidest. Ise olen sealt juba 3 korda tellinud. Maksmiseks peab krediitkaart olema, tellid internetis ära ja nädala pooleteise pärast on kulleriga kohal. Meil maksis Ehitusservices 10 korki üle 100 EEK. Sealt tellides ehk 3EEK ringis ja need oli pea parima kvaliteediga korgid.

Ma olen ka Soomes leidnud firmasid , mis sama kaupa turustavad , kuid kui helistasin tuli kõne katsuda viisakalt ära lõpetada. Browlandi hindasid tuli korrutada 1,5-2.
Jaak

6. detsember 2007

suve soojus


Selle , 2007 aasta kevadel hakkasin mõõtma oma talus kogunevat soojust , aktiivseta temperatuuride summat , nende päevade temperatuuri keskmist , millal ööpäevane keskmine õhutemperatuur oli üle 10 kraadi C.
Alustasin 10. mail ja kuni 2. oktoobrini. Mõõtis kaks andurit ja need paiknesid mu maja juures. Viinamäele ei saanud andureid paigaldada, kuna vastuvõttev seade püüdis signaali vaid kuni 25 meetrini. Temperatuuri mõõdeti iga 5 minuti järel ning sügiseks oli mul 37000 realine exeli tabel.
Nüüd on siis iva välja sõelutud.
Ja ma sain aktiivsete temperatuuride summaks 2295 ja see on küllalt tähelepanu vääriv suurus. Sellisest soojuse hulgast peaks viinamarjale kasvamiseks ja valmimiseks aitama küll.
Kindlasti ei pretendeeri see suurus suurele täpsusele . Kuid kindlasti oleks see number tüki suurem , kui ma oleks seda mõõtnud lõunakallakuga mäel , kus mul viinamarjad kasvavad .
Aparaat on mingi prantslaste tehnoloogia La Grosse , Hiinas tehtud muidugi , saadaval Tevalos.

5. detsember 2007

Algus

On hea , et viinamarjahuviliste veebipäevik lõpuks on käima lükatud. Tänud tegijatele!
Jaak

ÕPPEPÄEV VIINAMARJASORTIDEST Räpina aianduskoolis

15.09.2006



Maitsti väljapandud sortide marju ja neist valmistatud veine.



Juha Karvonen Soomest õpetas veini valmistamist.



Osavõtjad ettekandeid kuulamas.



Õppepäevalisi Räpina koguduse hooldekodu veiniistandikus.



Ralf Räni aias nägime rikkalikult viljuvat sidrunväändikku.

UUS RAAMAT



25.08.2006

UUS RAAMAT viinamarjasortidest ilmus kirjastuselt ILO. Raamatu käsikirja koostamist toetasid SA Räpina Kultuurkapital, Sihtasutus Eesti Rahvuskultuuri Fond (Lilly ja Hugo Pärnamäe Fondist) ning AS Plantex. Raamatu kujundamist toetas Eesti Kultuurkapital. Raamatus on ligi 60 Eestis levinud sordi kirjeldused. Paljud joonised, tabelid ja ingliskeelsed kokkuvõtted hõlbustavad raamatu kasutamist teistes maades. Raamatu kujundas Hille Jääger, joonised valmistas Kersti Antsov. Raamat valmis enne Jurmala konverentsi ja on pühendatud põhjapiirkonna viinamarjasõpradele.

KONKURSI KODUVEIN 2006 lõppvoor Haapsalus.

29.07.2006

KONKURSI KODUVEIN 2006 lõppvoor Haapsalus.

12 parema seas oli ka viinamarjavein "Dry-3" ('Albo Varheaja', 'Mitshurinets', 'ES 9-7-48'). Veini valmistasid August ja Ruth Huik Valgjärvel (Põlvamaa).

Zürii töötamas Haapsalu piiskopilinnuse õuel.

Õhtut juhtis Tõnu Kark.

VIINAPUUDE LÕIKAMISE ÕPPEPÄEV.

06.06.2006
Osalejad külastasid Ralf Räni aeda ja EELK Räpina koguduse hooldekodu viinamarjaistandikku.
Ralf Räni viinapuul 'Triumph' on 6-8 pikka viljuvat oksa ja samapalju noori asendusvõrseid.
Õppepäevalised Räpina hooldekodu viinamarjaistandikus.

06.06.2006
KÜLMAKAHJUSTUSED VIINAPUUDEL. Möödunud talve külmimal ööl oli temperatuur Räpinas -30 *C. Külmakahjustusi on nii okstel kui juurtel. Elutute okste väljalõikamisega ei tohi kiirustada. Abipungadest taastub lehestik mõnikord alles jaanipäeva paiku. Hästi talvitusid V. riparia osalusel saadud sordid. V. labrusca tunnustega sordid arenesid kevadel aeglaselt.