24. november 2008

Lumetormi ajal veine villimas


Tänane rajuilm andis võimaluse villida pudelisse Hasanski Sladki valge veini. Mõõtsin ka alkoholisisaldust ja see jäi mul natuke lahajpoolseks: 7-8% nagu õlu.. Aga vein tuli maitsev (natuke hapukas) ja täiesti ilus klaar ja kollane. Arvan, et Hasanskist peab proovima valget veini teha, siis küll rohkemate marjadega. Mina lisasin veinile natuke vett ja see lahjendas brixi ära.

Jubilei Novgoroda alles settib ja sellel on veelgi rohkem potentsi: ca 13%. Maitse väga huvitav - tanniinine, arvan, et paljulubav.

Tulevasel veiniüritusel Tallinnas proovime siis kõikide veinimeistrite tööd ära;)

2 kommentaari:

Jaak Eensalu ütles ...

Ma valasin eile tuisuilmas enda omi ümber. Paari nädalaga oli settekiht alla tulnud. Ma panin ju suhkrut juurde ja mul on 12-13%. Esialgu tundub nii , et Rondo , mis oli pooltoores , on ikkagi parem kui ülivalmis Toldi . Aga Toldi on enam - vähem maitsega . Albo valhehaja enamusega segavein küll suurem asi ei ole.
Minu veinidel on praegu malolaktika , kui tünni lahti teed , on selline kerge hapukurgi lõhn.
Ma arvan , et villima hakkan mitte enne , kui aasta lõpus või uue algul.

Jaan ütles ...

Uku teeb värvilistest marjadest valget veini. Mina teen jälle valget veini punase veini tehnoloogiaga. Selleks peab olema muidugi heöedate marjadega sort, näiteks 'Supaga'. Loodan, et marjakestadest tuleb veinisse kasulikke aineid. Pealegi eraldub mahl sültjatest marjadest pärast käärimise algust hõlpsamini. Ka Valgjärvel on sel viisil valget veini tehtud.