17. august 2008

Otepääl nii hästi ei lähe.


Hea , et Räpinas on lood head. Aga Jaani jutu järgi ei olnud ka Räpinas kõva öökülma. Minul on marjad enamuses veel lausa väikesed ja väga rohelised. Ja peale kevadist kõva külma viinapuud kuu aega nagu ei liikunudki kuhugi , ja nüüd ongi marjad kuu aega ajast maas. Mõnel üksikul kobaral on veidi sinetust marjadele tekkinud.

4 kommentaari:

Jaan ütles ...

Põhjapiirkondades tuleb hoolikalt valida viinapuude kasvukohta. Vaja on sooja ja pikka suve. Sinu istandik vajaks kaitset tuulte eest. Võimalik, et leiaksid praegusest soodsamagi kasvukoha. Ja teiseks tuleb avamaal kasvatada kõige varajasemaid sorte. 'Rondo' pole kõige varajasem.

Viinamari ütles ...

Kahjuks veinitegemise seisukohalt on ainus sobiv sort Rondo. Kõigist teistest meil varem valmivatest sortidest tuleb kahjuks siiski väga omapärase maitsega vein ja nendega ei saa tegelikult veiniturule siseneda. Taluveiniks kõlbab mitu muud sorti ka. Minu soovitus jääb: kui rondo ei saa valmis, võib teha rosé veini;)

Jaak Eensalu ütles ...

Minul on välja kujunenud mingi arvamus, KUI SINA TAHAD PÕHJAMAAL VIINAMARJA KASVATADA , SIIS PEAD SA HILIS- JA VARAKÜLMADEST JAGU SAAMA , ja sellega on kõik ja aamen. Ikalduda võib saak nii mõnelgi aastal , seda juhtub ka kaugel lõunas , aga igal juhul hallaööd on meie kõige suuremad vaenlased.
Ja siit tulevad juba kevadine kiratsemine ja "teise laine" õitsemine , mis annab juba palju väiksemad marjad ning hilisema saagi.
Ja veel , kui mingist sordist tehtud vein ikka ei kõlba juua , siis ta ikka ei kõlba ja pole mingit kasu , et küll on ikka varajane ja külmakindel .
Tuleb edasi otsida ja katsetada.

kadri ütles ...

Mina arvan küll, et Rondol on tulevikku. Vajalik on kobarate vähendamine. Järgmisel aastal katsetame kasvutorusid ja preparaate, mis kiirendavad suhkrute kogunemist marjadesse. See on kindel, et meetmeid kevadiste külmade vastu tuleb kautada. kas siis niisutust või erinevad katted.