22. august 2008

Külas rootsi veinimeistritel 1.

Mul on olnud sel suvel võimalus ühel tööreisil möödasõidul külastada kahte rootsi viinamarjakasvatajat kes ka toodavad oma veini.

Esimeseks tahan kirjutada Friel Vingård'ist, mis asetseb kesk-rootsis, suure Vänern'i järve lähedal. Veinitalu asetseb üle kilomeetri merepinnast kõrgemal.

Erinevaid viinamarjataimi kasvab Friel'is tuhande ringis. Kõrvuti viinapuudega kasvavad ka muud eksootilised taimed nagu kõrval pildil näha olev hinna banaanipuu (katmata avamaal)

Frieli viinapuuaed on väga raske kliimaga piirkonnas. Kevadised hilised öökülmad annavad teed lühikesele suvele ning juba augusti lõpus võib olla kuni -7 kraadiseid öökülmasid. Peremees kasutab öökülmade vastu vihmapihusteid ja väitis meile olevat päästnud saagi ka -7 kraadi juures.

Sortidest domineerib põhjamaade parim viinapuu rondo. Valget veini annab samuti favoriit solaris. Huvitav oli vaadata ka palju talveõrnemate sortide nagu Cabernet Savignon ja Savignon Blanc jõudsat kasvu avamaal. Need sordid siiski saaki seni pole andnud. Friel'i viinamägi ei saa igal aastal rondosaaki. Solarisega on asi parem. Mida kaugemal põhjas ja külmemas piirkonnas, seda enam tekib suund valgele veinile.

Minu külastuse päeval oli rootsit räsinud ruur torm. Pooled taimed olid oma traatidest lahti kistud, sestap näeb kõik pildil natuke vildakil välja. Aeda külastas minuga koos üks väike põdravasikas, kes küll sai kohe aru, et ta sinna ei kuulu ja hüppas tagasi istandikku ümbritsevasse hekki. Metsloomad ei ole seni Frieli aiale viga teinud. Jänesed pidid ainult noori võrseid maitsma. Suurim kahjur rootsis on hispaania nälkja ja rootsi nälkja hübriid, mis paljuneb täiesti kontrollimatult ning on sel aastal ära söönud enamuse rohelist põldudel.


Sain proovida ka spetsiaalset väikest traktorit Valpadana 1430, millega peremees oma ridade vahelt umbrohtu kasib ja kõike muud tööd korda saadab. Traktor on vaid üks meeter lai ning jõudu jatkus tal küllaga enamuseks väiketöödeks. Üks suur miinus siiski oli: hind. Tegu on keskklassi auto hinda traktoriga.

Vaata kõiki pilte siit.

4 kommentaari:

Jaak Eensalu ütles ...

Kas Sul ka sidemed ja kondaktid jäid? Selle mehe käest oleks sügisel vaja küsida rohkelt Solarise oksi!!!!

Viinamari ütles ...

Kõik kontaktid ilusti olemas. Mõlemad kasvatajad on nõus meile oksi saatma. Friel palus eestist saata Juka juure - pulbrit. Ei jõudnud talle seda täna veel osta, olen jälle teel sinnapoole. Tõin ka verevärskendamiseks rondot.

Jaak Eensalu ütles ...

Ja traktorist. Vaatasin venes on sellise hind üle milli rubla , nii et meil ongi lähedal 450 tuhat. Tal tundub olema eelis , et saab kogu juhtimise keerata kuhu iganes. Aga muidu on küll mõttetult kallis. Mõigu mehed toovad uusi tsehhikaid maale ja selliste hind on kaks korda väiksem.http://www.agroservispv.cz/malotraktory/s-prednim-rizenim/mt8-232-30hp%E2%80%93klasik. Ja elu on näidanud , et selle traktori eellane tz14k on kõva masin ja paljud on tänasel päevalgi käigus.

Viinamari ütles ...

Olen siin ka hinnapäringut teinud ja selline traktor tuleb Eestisse umbes 11500 euriga. Mitte nii kallis. Samuti olen lugenud hiina traktorite foorumeid ja ameeriklased kõik kiidavad. Pidi olema nagu vene traktor, teeb kõvasti tööd ja teda on võimalik ära lõhkuda, kuna ta teeb kuni jaksab. Seega mõtlen ise vist lausa mingi pisikese jinma peale. Selle saab koos esilaaduriga alla saja tuhande kätte. Oleks veel biodiislit ka;)