10. august 2008

August 2008



Tänavune aasta on siiani kehv viinamarja aasta olnud . Kevadel tegi külm liiga ja siis põud veel otsa. Õitsemine tuli alles juulis. Tänaseks on põõsastel küll väikesed rohelised marjad küljes aga on väga sooja suvelõppu ja sügise algust vaja , et need ka valmis saaks. Kui aga saak päris ikaldub , on sellest suvest ikkagi mingi kasu ehk. Viinapuude juured kasvad sügavamale ja varred kasvavad jämedamaks. Kui näiteks ka Gotlandi veinimeistri kogemus näitab , et viinapuu hakkab seda head ja suurt saaki andma nii 6-8 aastaselt , on ilmselt ka meil siin samamoodi. Iga kasvuaasta teeb taime aina paremaks ja tugevamaks.

3 kommentaari:

Jaan ütles ...

Minu aias algas 'Hasanski Sladki' marjade värvumine augusti esimestel päevadel. Sel nädalal, seega 2 nädalat hiljem, jõuab sama kaugele ka 'Rondo'. Marjade valmimise algusest söögiküpsuseni läheb keskmiselt kuu aega. Seega võib 'Rondo' tänavu valmida. Marjade suhkrusisaldus sõltub aga sügisesest soojusest.
Kas Jaagul on ka andmeid tänavuste aktiivsete temperatuuride kohta?

Jaak Eensalu ütles ...

paraku ei olnud mul niipalju aega , et temperatuure mõõta. Lihtsalt see tehnoloogia nõuab iga 4-6 päeva tagant tegevust ja mul "ei olnud aega". Lihtsalt elu nii palju kitsamaks läinud , et on raskem hakkama saada . Ja uut tehnoloogiat ei jaksanub osta ; kuigi sellised on olemas http://www.gutevin.se/handel/instrument.shtml
jaak

Viinamari ütles ...

Pakun välja, et kui sa paned võrgud kobaratele ja võtad praegu ülemised kobarad ära, siis saad ilusti valmis marjad septembri keskel-lõpus. Muidu tulevad linnud;)

Kui marjad jäävad poolküpseks, siis proovi teha roséd või valget (nii palju kui rondo heast värvist võib seda proovida teha).

Tõin museas rootsist nii rondot kui solarist kaasa. Rondot just geenide parandamiseks, meil siin ju kõik ühest emast;)