18. juuli 2008

Saare ajaleht Meie Maa ärajäänud konverentsist

Kopeerin avaldatud artikli meist siia:

Rahvusvaheline viinamarjakasvatajate konverents Saaremaal jääb ära
Autor: Kristiina Kruuse
Reede, 18. juuli 2008.

Novembris Kuressaares toimuma pidanud rahusvaheline Põhjamaade viinamarjakasvatajate konverents jääb ära, kuna korraldajad ei leidnud projektile piisavat rahastust.

Kliki ja vaata suuremat pilti

“Väga kahju on, et nii suurepäraste esinejatega üritus ära jääb,” lausus konverentsi korraldamisega viimased kuus kuud ametis olnud Uku Kuut MTÜst Eesti Viinamari.

Kuna konverents on rahvusvaheline, siis olnuks Kuudi sõnul vaja üritusele vähemalt nelja tõlki ja nende palkamiseks ei jätkunud konverentsi eelarves raha.

Seepärast pidasid korraldajad mõistlikumaks konverents ära jätta, sest väikeistanduste pidajatele on Kuudi sõnul 200 000 krooni suurune rahaline risk liiga suur, et see enda kanda võtta.

Konverentsi sisuline pool oli Kuudi kinnitusel juba paigas ning Saaremaale plaanis tulla tunnustatud lektoreid üle maailma, ka näiteks Hiinast ja Põhja-Ameerikast. Viinamarjakasvatajate huvi konverentsi vastu oli suur ning üritusele oli oodata 150–200 osalejat, märkis Kuut. “Planeerisime ikka ühte suurt ja korralikku konverentsi,” nentis ta.

Konverentsi ärajäämist võib Kuudi sõnul pidada halbade juhuste kokkulangemiseks. Kavandasime oma konverentsi just siis, kui oli näha majanduses raskeid aegu ning riik selliste projektide rahastamist kokku tõmbas, selgitas Kuut.

Saaremaa saanuks maailma kaardile

Suurimaks kaotajaks konverentsi ärajäämise tõttu on Kuudi sõnul eestlased ja saarlased. Konverents olnuks Eesti põllumajanduspoliitikutele hea võimalus tutvuda viinamarjakasvatamisega ning nende teadmiste pinnalt otsustada, kui suurelt võiks Eestis viinamarjakasvatamist edasi arendada, selgitas Kuut.

Samuti oleks konverents Kuudi kinnitusel arendanud kvaliteetturismi ning tõstnud Saaremaa viinamarjakasvatajate silmis maailma kaardile.

“Need inimesed, kes sellistel konverentsidel käivad, on tõsised asjahuvilised ja nad oleksid teinud maailmas Saaremaale väga palju head mainekujundust,” lisas ta.

Järgmine viinamarjakasvatajate konverents toimub 2010. aastal Kanadas. Kuut loodab, et kunagi tulevikus on viinamarjakasvatamine kogunud Eestis piisavalt populaarsust, et rohkem rahastamist leida ning konverents teisel katsel Eestis korraldada.

“Lootust on, sest viinamarjahuvilisi on Eestis viimasel ajal palju juurde tulnud,” lausus Kuut, kes rajab Saaremaale ka ise viinamarjaistandust ja plaanib tootma hakata saaremaist veini.

3 kommentaari:

Unknown ütles ...

Üks inimene kes Kristiinale teemad "ette söödab"olen mina. Nagu antud teksti puhul. Samuti saavad vahest Kristiina kirjutatud jutud minu foto. Kes kopikaid ei korja, see peab pritsumehe palgaga läbi ajama, nagu ütlevad vanad kolleegid päästeametis. Loodan, et keegi pahane ei ole.

Jaan ütles ...

Ärajäänud konverentsi asemel võiks korraldada ühe suurema kohaliku ürituse. Kui suur on MTÜ liikmeskond?

Felix Buschmann ütles ...

Ka mina olen Jaani mõtte toetaja, et peaksime korraldama kohaliku ürituse, selleks peaks ka teemadevaliku paika panema ning ma ei tea võibolla siis korraldada ka see üritus 2 päevasena näituseks Saaremaal, kui ei õnnestu siis näiteks Tartus Põllumajandus- Ülikoolis, ürituse õnnestumine sõltub ka osavõtjate arvust,meedias võiks teemat üritada ka kajastada, mida arvate?