22. juuli 2010

Algab Veinivilla koduveinikonkurss!


Koduveinimeistrid, olge valvel! Konkurss algab!

Tiina Kuuler, Veinivilla perenaine

On tulnud aeg vanad veiniriistad tolmust puhtaks pesta ja läikima lüüa või nullist peale uute vahenditega uue aja veinitegu alustada, sest algab Maalehe Koduveinikonkurss!

Kodus saab veini kääritada peaaegu aasta läbi. Varakevadised võililled on nüüdseks küll juba läbi, aga rabarberist veini ajamiseks on just praegu hea aeg. (Kes rabarberiveinisse ei usu, neile teadmiseks, et Belgias näiteks maksab omamaine rabarberivein lausa 22 eurot pudel!) Edasi on järjekord kõigi võimalike aia- ja metsamarjade käes, kuni sügisel saabuvad viinamarjad, õunad, pirnid, astelpajud ja kibuvitsad. Maalehe koduveinikonkursile on kõik oodatud.

Et poleks mingit ebavõrdsust nende vahel, kes juba varem on taibanud oma veinid mulksuma panna, ja nende vahel, kes seda alles plaanivad, olgu kohe öeldud – praegu algav koduveinikonkurss lõpeb alles järgmise aasta kevadel. Nii jõuavad kõik , kel soovi, konkursiks üht-teist valmis kääritada. Kel juba veinikeldris varasemast midagi on – pange kohe mitu pudelit kõrvale, et külalised vahepeal kallist konkursiveini kogemata ära ei jooks. Pealegi läheb ka koduvein, nagu iga muugi vein, seistes aina paremaks.

Konkursiveine hindab pädev žürii, kelle seas on väga nimekaid veinispetsialiste Eesti Sommeljeede Assotsiatsioonist. Eesti veinikelnerite professionaalne ühendus on juba ammu otsinud võimalust viia end kurssi Eesti oma marja- ja puuviljaveini maastikul toimuvaga ning konkurss, kuhu oma veine toovad üle Eesti paremad veinitegijad, on selleks just parim koht. Hindajate seas on ka Soome suurima koduveinitarvikutega kaupleva firma Viinitalo juht.

Veinid võistlevad erinevates kategooriates. Eraldi klassi moodustavad Eesti viinamarjaveinid ja puuvilja- ning marjaveinid. Loomulikult hinnatakse eraldi dessertveine ja kuivi lauaveine.

2011.aasta esimeses kvartalis toimub kolm piirkondlikku eelvooru – Põhja- Eesti, Lõuna-Eesti ning Saarte-ja Lääne-Eesti voor, mille kohta ilmub info Maalehe lisas Targu Talita ja Veinivilla kodulehel www.veinivilla.ee. Iga veinimeister võib esitada võistlema nii mitu erinevat veini, kui soovi on. Iga võistlev vein tuleb korraldajatele esitada 3 pudeliga – eelvooru ja finaali tarbeks ning üks veel juhuks, kui mõnel pudelil on näiteks korgiviga.

Maalehe Koduveinikonkursi finaal toimub Türi Lillelaada ajal 20.-22.mail 2011.

Koduveinivõistlus ei ole Eestis uus asi. Aastaid peeti koduveinivõistlust Haapsalus, viimati 2006.aastal. Iga aasta augustis Setu Kuningriigi päeval valitakse rahva maitse-eelistuste põhjal kuninglik veinimeister, siin-seal valla- või kodukandipäevadel on korraldatud ka kohalikke koduveinivõistlusi.

Aga mis peamine – koduveini on Eestis alati tehtud. Sõstraveini, õunaveini, vaarikaveini, maasikaveini, mustikaveini, aga viimastel aastatel üha rohkem ka rabarberi ja võilille ning muidugi Eestis kasvatatud viinamarjadest tehtud veini. Viinamarjakasvatajaid on Eestis üha rohkem ja suuremad istandused on kõik rajatud justnimelt veiniviinamarjade kasvatamiseks. Sestap toetab konkurssi ka kohalikke viinamarjakasvatajaid koondav MTÜ Viinamari.

Tava-arusaam koduveinist on läbi aegade olnud, et see on väga magus, käärib väga kaua ja tekitab hirmsat peavalu. See on absoluutselt vananenud arusaam – tegelikult saab õigete töövõtetega ja uuemate vahenditega, veinipärmiga näiteks, valmis teha puhta, klaari ja soovi korral ka täiesti kuiva veini, mahe- või ökoveini, millesse pole sulfiteid lisatud ja mis ei pane järgmisel hommikul pead valutama. Seda viimast muidugi vaid juhul, kui proovimisega on piiri peetud.

Head mulksutamist!




Kommentaare ei ole: