16. aprill 2008

Külalisi Inglismaalt.



Täna hommikul jõudsid mulle kohale istikud Inglismaalt. Proovile lähevad siis Baron , Bianca , Monarc , S Edwards nr1 , Phoenix ja Solaris. Kõiki kokku oli 40 tk. Osad olid omajuursed ja osad poogitud. Ilmad juba soojad ja reisi ajal olid enamusel pungad lahti läinud. Neid ma välja küll ei julgenud kohe istutada ja panin nad turbaga kilekottidesse ja ja kasvuhoonesse. Seal on neid mul lihtsam külma eest kaitsta.
Nojah , ühe sordi leidsin veel- TRIOMPHE d 'ALSACE . Ja kokku 45 taime.
Jaak

4 kommentaari:

Unknown ütles ...

sa oled asja ikka väga tõsiselt ette võtnud. müts maha sinu ees...

Viinamari ütles ...

Tere, tahtsin sulle kirjutada, et prooviks ka Merlot ja Chardonnay'd. Mõlemad peaksid olema suht-külmakindlad. Pinot-Noir'il on nii palju kloone, et ei oskaks hetkel vist valida, pealegi soovitavad mitut klooni korraga kasvatada.

Cabernet Cortis oli igatahes väga ilusti põllul talvitunud. Edu sulle, Uku

Jaak Eensalu ütles ...

P-N kloone on mõõtmatult , samuti ka Cabernet Franc-il ja teistel "vanadel sortidel". Päris kidlasti on nende seas ka külmakindlamaid ja varem valmivaid. Aga üldjuhul tuleb meil endal tõe jälile saada. Ja kõike korraga ei saa , tuleb tasapisi edasi proovida. Selleks aastaks on minul plaan täis , rohkem enam juurde ei jõua hankida.
Jaak

Jaan ütles ...

Jaak mainib muidugi õigesti, et tõe jälile tuleb igaühel endal saada. Aga kõike järgi proovida ei jõua, nagu aimub Uku kirjast. Ja need "suht-külmakindlad" on seda sageli põliste veinimaade arvates. Viimase talve taolist ei tule niipea. Vajame talvekindlaid sorte.
Olen ikka seisukohal, et meil ei tule püüda seniste veinimaade sabas joosta, vaid luua täiesti uued põhjamaised veinid. Nende jaoks võiksid olla V. amurensise ja V. riparia baasil loodud sordid. V. labrusca on üldiselt veinina põlatud, aga äkki ongi just see põhjamaade vein. Kõik vajab harjumist, nagu Eiffeli torngi.